Filmul „Evrei eroi în Primul Război Mondial” prezintă un aspect mai puţin cunoscut al Primului Război Mondial – participarea la conflict a populaţiei de origine evreiască din România. Documentarul este produs de Videograma, scenariul şi regia Sorin Avram, producător executiv Mihai Vişinescu, iar lansarea este organizată în colaborare cu Asociaţia pentru educaţie – TEOFOR, potrivit Mediafax.
Valul de antisemitism din anii ’20 a indus în memoria colectivă a românilor impresia ca populaţia evreiască a colaborat cu ocupantul german. Şi totuşi, participarea acestei minorităţi la război a respectat procentul valabil pentru întreaga populaţie a României: 10% dintre evrei au îmbrăcat atunci uniforma Armatei române, iar proporţiile se păstrează şi în cazul morţilor, răniţilor şi dispăruţilor. În cazul medicilor care au pierit în război, proporţia evreilor este de 25%. Studenţii antisemiţi din anii ’20, care cereau „numerus clausus” (numărul maximal sau procentul maximal de persoane (aparţinând unei anumite rase sau etnii) care pot fi admişi într-o instituţie academică) în universităţi în privinţa evreilor, n-au văzut că, în Marele Război, evreii căzuţi la datorie depăşiseră cu mult „numerus clausus”.
Dincolo de statistici, documentarul „Evrei eroi în Primul Război Mondial” prezintă câteva cazuri concrete de eroism, întâlnite în toate marile momente care jalonează participarea României la război: înfrângerea de la Turtucaia, apărarea trecătorilor, evacuarea Olteniei, bătălia Bucureştilor, ocupaţia germană, marile victorii din vara anului 1917, campania din Ungaria.
Prezentarea filmului face parte din seria de evenimente organizate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Muzeul Municipiului Bucureşti, dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918.